Karantæne

Når vi snakke om karantæne i akvarieverdenen, så snakker vi om en periode hvor nye fisk/syge fisk går i et akvarie for sig selv, hvor vi kan observere fiskene. Det er som hovedregel altid en god ide at karantæne fisk, så undgår vi at smitte en ellers sund bestand.

En af de ting, som dog er vigtigt at sikre sig, er, at akvariet selvfølgelig skal have sit eget filtreringssystem, og at man ikke anvender de samme redskaber/slanger etc. som til de andre akvarier. på den måde undgår du spredning af sygdom, som bakterier, gælleorm og andre parasitter. 

Alle fisk har en naturlig bakterieflora lige som vi mennesker også har det. Denne bakterieflora er fiskene vant til, og de bliver derfor ikke syge af den. Hvis fiskene ellers er sunde og raske, har et godt immunforsvar, vandkvalitet er i orden,

men bakteriefloraen kan være forskellig fra opdrætter til opdrætter og dermed fra fisk til fisk. Hvis man så sætter fisk sammen med 2 forskellige opdrættere, kan du risikere, at enten den ene eller begge fisk altså både de nye og de fisk, du har i forveje smitter hinanden med deres forskellige bakterieflora. Da de ikke er vant til den anderledes bakterieflora,  er det heller ikke sikkert, at deres immunforsvar virker overfor de bakterier de nye fisk har og derfor kan de blive syge. 

En flytning fra sted til sted er også en stressfaktor for fiskene, og det kan være medvirkende til at øge risikoen for sygdom. Det gælder altså alle former for sygdom. 

Ved at lade fiskene gå i karantæne - kan du observere, om de bliver syge, samt de vænner sig stille og roligt til den type vand og de bakterier, der findes det nye sted. Det er  vigtigt, at fiskene kommer i karantæne, hver gang de kommer et nyt sted. Det er ikke nok, at en grossist eller lignende har haft dem i en uge eller to. 

Personligt ser jeg det mindst lige så vigtigt, at vi har haft fiskene gående til observation et stykke tid, inden vi sætter dem til salg. Så er vi sikre på, at vore kunder ikke får syge fisk

Råd til karantæne:

^Køb som udgangspunkt fisk, der virker sunde og raske og af en ordentlig kvalitet.
^Spørg gerne til, hvor fiskene stammer fra, og hvor længe de har gået hos forhandleren.
^Sørg altid for karantæne af nye fisk. Længden af karantæne kan variere. Jeg karantæne alle fisk i MINIMUM 14dage
^Behandel ved symptomer/tegn på sygdom – og ikke bare som forebyggende behandling – tænk på vores miljø og fremtid.
^Sørg så vidt muligt for at vælge den rigtige behandling, dvs. få stillet den rigtige diagnose. Jeg hjælper gerne 
^Hvis du vælger at behandle, så gennemfør behandlingen i den korrekte dosis og i den korrekte tidsperiode.

Hvis du følger disse "simple" råd, så minimere du risikoen for at smitte din i forvejen sunde bestand.