A day too late (danish)

Posted By: Samuel Bering In: Root On: Comment: 0 Hit: 1674

En mindre konstruktionsfejl i mine biofiltre gav vand på gulvet

-

-

Ja, så gik den ikke længere. En mindre konstruktionsfejl i mine biofiltre gav vand på gulvet i fiskerummet. Ikke nok med det, så var det selvfølgelig kl 2330 i hverdags aften ØV!

Lad mig starte med at fortælle om den "lille" konstruktionsfejl jeg har lavet, da jeg limede skillerum i mine biofilter tilbage i Marts måned 2017.

Mine filtre er bygge op sådan her:


Biofilter før


Første rum kommer vandet fra reolen og løber ned under og ind i rum 2, hvor det vivler rundt ved hjælp af 4 luftsten som driver moving bed delen, Der efter løber det ind i rum 3 og videre i pumpekammeret og retur i baljen.

Der er 2 problemer som med tiden har vist sig i filteret. 
Problem 1, det slammer hurtigt til fordi afstanden fra skillerum til bunden mellem rum 1 & 2 og rum 2 & 3 kun er 1 cm, dvs overfladen hvor vandet kan løbe igennen er meget lille.

Problem 2 skyldes også den for lille afstand mellem skillerum og bunden, Problemet er, at filtermaterialet som cirkulere i rum 2 bliver suget fast i overgangen mellem rum 2 og 3.

Når der kommer mere vand i filteret end der kan komme igennem filteret. ja, så skal det give vand på gulvet til sidst !


NÅ! Hvordan løser jeg så det irriterende problem....

Der er 2 muligheder.

Mulighed 1:  jeg bygge alle filtre om, dvs filterene skal tømmes, ud af rummet (hvilket næsten er umuligt pga rørføring) nye skillerum. 24 timer til at hærde også retur ind under reolen. 

Det er utrolig tidkrævende og kræver at reolen ikke har et filter i mindst 24 timer, hvilket fiskene ikke ville være glad for !

Mulighed 2: Finde en måde at skabe større overflade for vandet at passere igennem filteret og forhindre at filtermateriale sætter sig fast.

Jeg er så "heldig" at have en 3d-printer og er nogenlunde til at tegne Fusion360 (3d tegneprogram). Så det gav jeg mig i kast med.

Løsningen jeg kom op med er, at hæve filtermaterialet i rum 1 og 3, 2 cm over bunden, så jeg øger overfladen vanden skal strømme igennem. Det vil sige, at i stedet for at have 1x38cm der kan stoppe til, så er overfladen 10x38cm, hvilket i teorien vil tage 10 gange så lang tid.

Delene tog ca 45min at tegne fra start til printeren startede på den første del.

Her lige et billede af det printet resultat:


Næste problem var, at filtermaterialet fra moving bed filteret satte sig i klemme i overgangen fra kammer 2 til 3, altså de 1x38cm

Løsningen her var (i mit hovede) rimelig simpel. Den minder meget og løsningen på problem 1, men er flad. 
Lige et billede af den også:

Filteret kommer til at se sådan her ud, efter de printet dele kommer i:

Løsningen var fundet og det hele var planlagt

-

-

Én dag for sent!

Jeg kørte hjemme fra mandag eftermiddag efter at have sat min 3d printer til at printe den sidste del til mit såkaldte opgradering kit. alt var godt og jeg havde planlagt at give filterene en overhaling dagen efter. 

Sådan skulle det ikke gå...

Jeg kommer ind af døren igen ca kl 2330 samme aften, fiskene skal selvfølgelig have mad inden jeg selv hopper i seng. 
Jeg åbner døren ud til fiskerummet uden at kigge på gulvet, min strømpe bliver hurtigt meget klam og våd efter første skidt. FOR FANDEN DA! vand på næsten hele gulvet?! 
Igang med at finde ud af hvor vandet kommer fra. Selvfølgelig kommer det fra filteret som jeg havde planlagt, at give en overhaling om rundt regnet 10 timer, der var løbet over..

NÅ, godt irriteret over det SKIDE filter, må jeg i gang med min vandstøvsuger (Ja, den købte jeg heldigvis sidst jeg havde vand på gulvet) Det går bare meget hurtigere en håndklæder, når det er så store vandmængder.. Jeg fik hurtigt støvsuget gulvet og tørret efter med håndklæder. Gulvet var nu igen tørt og mig igang med at finde spande, håndklæder og så ellers igang med at tømme filteret for ALT.

Når filteret er tømt så kommer jeg de printede dele i. Delen til kammer 1 og 3 skal bare ligges i bunden, da fødderne på pladen holder afstanden til bunden. Hvor delen til overgangen mellem kammer 2 og 3 skal limes i. Jeg har ikke tid til at vente på alm akvariesilikone tørre men Heldigvis har jeg en slat Tec7 liggende! Jeg tømmer filteret med et powerhead og støvsuger for det sidste vand og filtermateriale, så filteret er helt tomt.

Her filteret med delene installeret:

Bundepladen i kammer 1

Risten i overgangen mellem kammer 2 og 3 (beklager billedet, Risten kan lige anes i bunden)

Efter at have installeret delene i filteret begynder jeg at fylde biobolde og keramikrør i rum 1 og 3. rum 2 venter jeg med indtil det er kommet vand i filteret igen, så filtermaterialet ikke sætter sit i den stadig våde Tec7.

Endelig kam reolen startes igen, jeg tjekker kørt at det kører som det skal og så var det på hovedet i seng.

Alle filter er nu "opgraderet"

Den efterfølgende fik jeg opgraderet resten af de 5 biofiltre. Så  nu kører alle filtre optimalt og jeg slipper for vand på gulvet igen (i hvert fald pga tilstoppet filter)

Husk, når du bygger en sump/biofilter at tage højde for mængden af vand der skal igennem i timen, så du undgår at lave samme fejl som jeg gjorde. Igen er jeg så heldig, at jeg har klinker og sokkelklinker i mit rum, så intet har taget skade, MEN det er ikke sjovt hvis det havde været et stueakvarie !

Har du spørgmål til artiklen, så kontakt mig endelig. Mangler du lignende dele til din sump/biofilter, så kan jeg være behjælpelig med det også 

Ha' det godt !

Comments

Leave your comment